26 вересня – Європейський день мов 2021

20 років святкування мовного та культурного різноманіття Знати багато мов – це мати багато ключів до одного замку.   Вольтер

800 мільйонів європейців з 47 держав-членів Ради Європи незалежно від їх віку отримують можливість вивчати мови. З точки зору, що мовне розмаїття є інструментом для досягнення більшого взаєморозуміння і ключовим елементом в багатій культурній спадщині нашого континенту, Рада Європи пропагує багатомовність у всій Європі.

З ініціативи Ради Європи, Європейський день мов святкується щорічно 26 вересня, починаючи з 2001 року – спільно з Європейською комісією.

Мета Європейського дня мови – відзначити культурне та мовне різноманіття в Європі, заохотити і сприяти вивченню мов.

Європейський день мов має на меті:

  • Відзначити різноманітність мов і культур у Європі.
  • Заохочувати вивчення мови в будь-якому віці.
  • Пропагувати міжкультурне порозуміння.
  • Урізноманітнити коло вивчених мов.

Європейський день мов відзначається у всій Європі різноманітними заходами, включаючи заняття з мови для будь-якого віку та здібностей, конференції, культурні обміни, дитячі заходи та спеціальні теле- та радіопередачі.

  • фактів, які Ви могли не знати про європейські мови:
  1. Мова Сільбо, Ла-Гомера, Іспанія, – це стародавня свистова мова, яка досі викладається в місцевій школі.
  2. Мальтійська мова є єдиною європейською мовою з афро-азіатської сім’ї (до якої входять арабська, іврит, берберська та хауса).
  3. Єскара, баскська мова, вважається єдиною живою з найдавніших європейських мов. Її походження невідоме.
  4. Литовська мова дуже схожа на стародавній санскрит і є найдавнішою розмовною індоєвропейською мовою.
  5. Більше половини європейців двомовні.
  6. В середньому, мови мають близько 50 000 слів і більше. Як правило, носії мови знають від 15 000 до 20 000 сімейств слів, але окремі носії зазвичай використовують лише кілька сотень.
  7. У Європі налічується близько 225 мов – приблизно 3% від загальної кількості у світі.
  8. Ви, можливо, знаєте набагато більше слів грецькою мовою, ніж думаєте! Ви, звичайно, знайомі зі словами «альфа», «бета», «дельта», «гамма» і, можливо, π і P. Насправді математика, астрономія, біологія, географія, технологія, філософія, не кажучи вже про політику, демократію та багато інших загальноприйнятих термінів у мовах Європи мають своє походження з грецької мови!
  9. Чеська буква ř вважається однією з найскладніших для вимови у світі – за винятком випадку, коли ви чех!
  1. Європейська Хартія регіональних мов та мов національних меншин Ради Європи є єдиним у світі договором, метою якого є захист та популяризація традиційних мов регіональних та національних меншин.
  2. Рідними мовами більшості людей у Європі є російська, німецька, французька, англійська та турецька у такому порядку.
  3. Одне з головних сербських орфографічних правил – «Пиши як говориш, читай як написано». Це означає, що навіть власні іншомовні імена, що вживаються у  сербській мові, транскрибуються відповідно до їх вимови: наприклад, Нью-Йорк – це Njujork, а Жерар Депардьє – Žerar Depardje.
  4. Понад 200 фейкових мов було створено для літератури та кіно (наприклад, ельфійська у «Володарі кілець» та клінгонська у «Зоряному шляху»).
  5. Останні медичні дослідження показали, що вивчення другої мови може затримати початок деменції на кілька років.
  6. Індоєвропейські мови походять від давньої мови, яка існувала 4000-5000 років тому. Більшість мовознавців-етнологів знаходять свідчення її існування у культурах, що мешкали у районі Каспійського моря. Звідти вона поширилася в Європу і аж до Індії.