«Предметом поезії є тільки вона сама, а не дійсність.» До 200-річчя від дня народження Шарля Бодлера ( 1821 – 1867)

Бодлер…це король поетів, справжній Бог.
Артюр Рембо

Шарль-П´єр Бодлер – видатний французький поет, якого вважають пізнім романтиком і предтечею символізму. Крім того, він політичний діяч, журналіст, мистецтвознавець, неперевершений перекладач новел американського письменника Едгара По. Бодлер увів у літературу поняття модерну, чим надзвичайно вплинув на розвиток поезії ХХ ст.  До цього часу сперечаються літературознавці, поети і пересічні читачі про твори цього самобутнього поета, що започаткував так багато нового в літературному роді, де, здавалося б, з огляду на його багатотисячолітню історію, і винайти щось нове неможливо Бодлер – помітне ім’я у всесвітній літературі. З ним пов’язують появу декадансу, у його творчості вбачають витоки символізму. Зрештою, саме він заговорив про необхідність створення літератури на нових творчих і естетичних засадах, яку і назвав просто і ясно – новою (модерновою або модерністською). А вже потім це слово пішло гуляти сторінками мистецьких журналів і поважних академічних фоліантів, втративши внутрішню форму і національну піднесеність, перетворившись на термін, який не просто почав характеризувати певне явище в літературі або й мистецтві, а став художньою емблемою цілого століття. «Квіти зла» – головна збірка поезій Бодлера, яка створювалася протягом життя, вона вийшла друком 1857 року і містила 100 віршів, перевидання 1861 року мало 126 поезій.

У книзі відбиті мистецькі погляди Бодлера: конфлікт між мрією і дійсністю, пошуки прекрасного у світі, прагнення до досконалості. Висловлюючись словами російського поета О. Блока, «перебуваючи у пеклі, він марив білосніжними вершинами». Бодлер поєднав у своїй творчості епоху минулого і прийдешнього – тут знайдемо елементи романтизму, неокласицизму, декадансу, символізму, авангардизму. Бодлер різний, саме тому його послідовниками стали поети різних напрямків: П. Верлен, А. Рембо, В. Брюсов, Т. Еліот.

Збірка «Квіти зла», яку Шарль Бодлер писав упродовж усього життя, увібрала все найкраще з його поетичної спадщини.

Шарль Бодлер – поет, який не знайшов розуміння і визнання у сучасників. Читачі вважали його небезпечним богохульником, напівбожевільним. Лише деякі діячі мистецтва вбачали в Бодлері великого поета. Доля подарувала йому лише 46 років, але він назавжди увійшов до еліти світової класики!

Про Шарля Бодлера писали Іван Франко, Леся Українка, Василь Стефаник.

Українською мовою твори Шарля Бодлера переклали Павло Грабовський, Михайло Драй- Хмара, Микола Зеров, Євген Маланюк, Дмитро Павличко, Іван Драч та багато інших.