Мова і нація. 21 лютого Міжнародний день рідної мови

Мова – запорука iснування народу. Захищаючи рiдну мову, ти захищаєш свiй народ, його гiднiсть, його право на iснування, право на майбутнє. Не ухиляйся вiд цiєї боротьби… Це наш iсторичний обов’язок, виправдання нашого перебування на цьому свiтi.
Василь Іванишин

 

21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. За інформацією ЮНЕСКО, цьогорічна тема свята – «Мови без кордонів», яка сприятиме заохоченню мирного діалогу і соціальній інтеграції. Визнання і повага мовного та культурного розмаїття сприяють зміцненню єдності і згуртованості суспільств, що є основою для більш міцного миру як всередині товариств, так і між ними. Саме це послужило приводом до прийняття ЮНЕСКО рішення про проведення Міжнародного дня рідної мови.
В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови».
Наша нація вже четверте століття веде виснажливу боротьбу за самовизначення і окрему від сусідніх народів державу. І однією з найважливіших ознак української ідентичності є саме мова. Поки є українська мова – є окрема українська нація. В складі якої, звісно, завжди залишається місце і для представників інших етносів, що поділяють загальноукраїнські прагнення та цінності. Цих цінностей багато. Це і демократія, і повага до інших, і ненависть до імперій та будь-якого пригнічення людиною людини. А ще це українська мова, повага до якої і знання якої – той самий маркер, що відокремлює нас (незалежно від етнічного походження) від сусідів, які – знов-таки сторіччями! – намагалися розмити українську ідентичність, поглинути її, зробити українців частиною інших національних проектів.
Українська мова варта того, щоб її захищати. І її треба захищати. З іншою не буде нас. Не буде України.
До Міжнародного дня рідної мови у читальній залі №1 бібліотеки ДДПУ імені Івана Франка підготовлено книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується література, що висвітлює питання історії розвитку української мови, наукові збірники, монографії, довідкові видання.