Виконати свій обов’язок перед собою і нацією

«Тому – не все одно, хто як говорить, яким богам молиться, які книжки читає. Не все одно, якими іменами названі вулиці наших міст, не все одно, чи домінуючим є для нас Шевченко, чи Пушкін. Не все одно, як це часто доводиться чути, кого ми вчимо у школі, не все одно, яке наше відношення до російської літератури. Ні! Це не все одно…»

«Нарід чи чернь?» Улас Самчук

Ім’я Уласа Самчука (1905–1987) донедавна було добре знане за кордоном і майже не відоме в Україні. Тільки в роки незалежності його твори почали видаватись на Батьківщині, краще з його доробку було внесено до шкільних і вузівських програм, про нього заговорили літературознавці, з-за океану повернулись документи, рукописи та меморіальні речі письменника, українці змогли побачити закордонні видання його творів. Він – автор 22 книг, у тому числі двох трилогій, а також значної кількості журнальних і газетних публікацій. Більша частина з них на сьогодні є рідкістю, деякі – раритетами.
Творча спадщина Уласа Самчука досить велика, хоча не з усіма його романами і повістями можемо ознайомитися і тепер.
В українській літературі Улас Самчук відомий насамперед як романіст, автор епопеї «Волинь» і роману «Марія». Але в його творчому доробку є ще й повість «Кулак» (у двох частинах), написана і надрукована 1932 року. Тематично вона перегукується з «Волинню». Свого часу саме цей твір Уласа Самчука привернув увагу Олени Теліги.
Про визвольну боротьбу гуцулів ідеться в романі «Гори говорять» (1934, Чернівці).
Роман «Юність Василя Шеремети» (1943) писався під час поневірянь автора дорогами зруйнованої Європи. Він був наслідком ностальгічних спогадів про гімназійну юність, які повели на рідну Волинь, «оживили» тодішнє товариство, нагадали про перше кохання. У 1944 р. твір відзначено премією «Українське видавництво» у Львові.
У Канаді упродовж багатьох років Улас Самчук працював над трилогією «Ост» (І948–1982).
Про героїчну боротьбу Української повстанської армії на Волині, що уособлювала національний рух Опору проти двох імперій (фашистської та радянської), йдеться в пригодницькому романі «Чого не гоїть вогонь» (1948 –1958 рр.).
У романі «На твердій землі» (1967) розповідається про життя в Канаді українських переселенців.
Улас Самчук – автор мемуарів «П’ять по дванадцятій» (1954), «На білому коні» (1956), «На коні вороному»(1974). У книжці «Планета Ді-Пі» (1979) зібрано щоденникові записи, листи письменника.
Уласа Самчука справедливо називали «Гомером українського життя XX ст.». Він створив неповторну художню панораму своєї епохи, показав рідний народ у періоди вирішальних випробувань, особливо в епопеях «Волинь», «Ост».
Бібліотека з нагоди 115-річчя від дня народження У. О. Самчука підготувала книжкову виставку «Виконати свій обов’язок перед собою і нацією».
В експозиції представлені твори письменника українською мовою різних років видання. Це – прижиттєві видання та публікації творів письменника, що вийшли друком в різних країнах світу та твори, видані в Україні останніми десятиріччями. Матеріали про творчий і життєвий шлях Уласа Самчука представлені окремими виданнями, статтями з періодичних видань та матеріалами наукових конференцій.