«Видатні педагоги просвітителі»: До 80-річчя від дня пам’яті Софії Русової

Доля простелила Софії Русовій довгу життєву дорогу, по якій вона пройшла і педагогом, і істориком, і письменницею, і громадським та політичним діячем. Своєрідним життєвим кредом С. Русової була її глибока переконаність у тому, що національне виховання забезпечує кожній нації широку демократизацію освіти.

 

 

Українськими проблемами для неї були: рідна школа, яка відповідає духовному складу українського народу, створення українських дитячих закладів (дитсадків), створення української навчальної літератури.
С. Русова зазначала, що виховання буде дієвим, коли будуватиметься на національному ґрунті (рідна мова, рідна пісня, релігійні обряди). Русова радила будувати нову школу з національним духом, поєднану з рідним краєм, рідним людом.
С. Русова була твердо переконана, що відродження нації починається з виховання дитини, у якому має враховуватися національний характер і задовольнятися українська душа. Для національного виховання необхідні наука дитинознавства, уміння навчати дитину, виховувати її розум, тіло і душу, готувати в дорогу життя, показувати шлях до мудрості своєю мудрістю.
Усе своє свідоме життя С. Русова поклала на вівтар українського національного відродження. У комплексі різноманітних педагогічних ідей С. Русової чітко звучить відлуння української народної педагогіки.

Виставку підготували:
Ройтман Л. Т.
Чиж Н. Т.