«…останній справжній козак козацької України»

В читальній залі №2 експонується виставка «Гетьмани України»: До 365-ї річниці від дня народження гетьмана Лівобережної України Данила Апостола (14.12.1654-29.01.1734)

 

«…останній справжній козак козацької України»
Данило Павлович Апостол (1654-1734)
Гетьман Лівобережної України (1727-1734). Виявив себе умілим воєначальником та талановитим адміністратором. Примножуючи свої багатства, Данило Апостол, на відміну від багатьох інших тогочасних старшин, ніколи не зловживав ні службовим становищем, ні володільницькими правами, не домагався реалізації власних інтересів на шкоду іншим.

Саме тому історія не донесла до нас жодної скарги підданих Апостола на свого сюзерена. 
Ставши гетьманом, він, незважаючи на свій поважний вік, з молодечим запалом узявся за облаштування державного життя Гетьманщини: повністю оновив корпус генеральної і полкової старшини, намагався врегулювати по ліквідації обмеження на вивіз українських товарів за кордон; сприяв налагодженню взаємовигідних торговельних зв’язків з Кримом; вживав заходів по створенню бюджету Гетьманщини; реформував судову систему, розпочинає процес кодифікації українського законодавства; опікувався освітою та культурою.
Однак більшість починань гетьмана розбилися об глуху стіну колоніальної імперської бюрократії.
Гетьман Д. Апостол – один з небагатьох козацьких керманичів, що знайшов спокій у рідній землі.

 

Виставку підготували

Ройтман Л. Т.

Семенчук М. Л.