ДОЛЯ ГУМОРИСТА-МУЧЕНИКА

До 130-річчя від дня народження Остапа Вишні.

Умираючи, кажу вам усім: ніколи не
сміявся без любові до вас усіх, до
сонця, до вітру, до зеленого листу!

     Остап Вишня

Ім’я Остапа Вишні і за його життя, і нині саме по собі викликає добру посмішку у тих, хто читав чи чув рядки його творів. Так збулась мрія письменника, який у травні 1949 року, згадуючи і шалену популярність 20-х років і десятирічне ув’язнення в сталінських таборах, роздумуючи над сторінками свого нелегкого життя і творчості, занотував у щоденнику, що був би щасливий, якби зміг своїми творами викликати хорошу, теплу усмішку в народу.

Творчий доробок Остапа Вишні дає можливість подивитися на нього як на непересічне явище в українській літературі першої половини XX століття, письменника-гумориста, якому вдалося знести всі страхіття сталінської тоталітарної системи і повернутися до літературної праці. І наперекір усьому не збився його гумористичний приціл, рясним і буйним цвітом «вишневі усмішки» продовжували і продовжують цвісти в народному серці.
Остап Вишня написав 2,5 тисячі гуморесок, усмішок, видав десятки збірок гумору і сатири. А могло б бути набагато більше, якби не «десятирічка» за колючим дротом. Його славнозвісна «Моя автобіографія» була написана за два дні – 15 – 16 березня 1927 року. У ній прозвучали фактично всі актуальні питання доби, літературні уподобання самого митця, котрий орієнтувався на українську ідею, національну літературну традицію. За свої погляди і переконання довелося відбути ув’язнення з 1933 по 1943 рр. У таборі «Чиб’ю»
 він написав не один твір, сповнений не розчарування, а віри в те, що треба жити і боротися – словом, думкою, ділом.
Творчість Остапа Вишні звучить актуально у кожну нову епоху. Адже він писав про те, що турбує українську націю, чим вона живе, на що сподівається, у що вірить. Він боровся за свій народ думкою і словом, дією і чином – героїчним і стоїчним.
Великий сміхотворець зробив неоціненний внесок у скарбницю національної літератури і по праву вважається найбільшим українським гумористом століття.
Експозиція, що представлена у читальній залі №1 якраз і дозволяє скласти уявлення про долю і доробок митця, про його зацікавлення, родину, а відтак і краще зрозуміти феномен Остапа Вишні, його роль і місце в літературному процесі ХХ століття.