Меню

II. Загальна інформація для студентів

  1. Житло та харчування

У Дрогобицькому державному педагогічному університеті імені Івана Франка для студентів функціонує 2 гуртожитки на 1225 місць. В залежності від умов проживання місячна оплата в гуртожитках університету становить від 455 до 520 гривень.

Для студентів діє система громадського харчування, яка об’єднує їдальню на 72 посадкових місця та 2 роздаткові пункти у навчальних корпусах (вулиця Стрийській, 3 та Леся Курбаса, 2) на 206 місць.  У інших навчальних корпусах здійснюється виносна торгівля. Їдальня розміщена у навчальному корпусі по вулиці Шевченка, 34. Окрім того, поряд із університетом є цілий спектр приватних закладів громадського харчування.

  1. Медичне забезпечення та можливості для студентів з особливими потребами

Медичне обслуговування студентів здійснює медичний пункт університету, який розташований до гуртожитку №5 по вулиці В.Великого, 5.

Для студентів з особливими потребами у навчальних корпусах облаштовані пандуси.

  1. Страхування та фінансове забезпечення студентів

Студенти, що навчаються за рахунок державного бюджету та успішно складають семестровий контроль, щомісяця отримують стипендію. Розмір стипендії складає: 1300 грн. – звичайна; 1892 грн. –  за особливі успіхи у навчанні. За потреби студенти можуть претендувати на отримання одноразової матеріальної допомоги. Студенти, які навчаються на спеціальностях «Середня освіта (математика, біологія, фізика, хімія, інформатика)», «Біологія», «Фізика та астрономія», «Математика», отримують стипендію у підвищеному розмірі, відповідно 1660 грн. і 2416 за особливі успіхи у навчанні. Студенти, які окрім успішного  навчання мають здобутки у науковій роботі, спортивні досягнення, тощо можуть претендувати на стипендію Верховної ради України чи стипендію Президента України.

Певні категорії студентів мають право на соціальну стипендію у розміром 1180 грн., а саме:

  • студенти з числа осіб, батьки яких є шахтарями, що мають стаж підземної роботи не менше як 15 років;
  • студенти, які є дітьми учасників бойових дій;
  • студенти, які мають статус внутрішньо-переміщеної особи;
  • студенти, які належать до категорії діти-інваліди та особи з інвалідністю І-ІІІ групи;
  • студенти з малозабезпечених сімей;
  • особи, визнані постраждалими учасниками Революції Гідності та учасниками бойових дій;
  • діти осіб з інвалідністю внаслідок війни.

На соціальну стипендію у розмірі 2360 грн. претендують студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

  1. Сектор у справах студентів

В університеті належну увагу надають роботі зі студентами. Навчально-організаційними проблемами студентів опікується сектор у справах студентів навчально-методичного відділу (кімната 29 головного корпусу). Сектор здійснює ведення особових справ студентів, видачу документів та довідок, формує накази на зарахування, відрахування, поновлення, переведення студентів, надає допомогу інститутам (факультетам) у роботі зі студентами.

 

  1. Умови для навчання

Дрогобицький державний педагогічний університет   імені Івана   Франка – це потужний комплекс навчально-виробничих приміщень де створені сприятливі умови для навчання. До послуг студентів 9 навчальних корпусів, десятки лабораторій, навчально-виробничі майстерні, бібліотека, комп’ютерні класи, спорткомплекс, навчально-оздоровчий табір «Смерічка» (урочище Помірки біля м. Трускавець). Загальна площа навчально-лабораторних корпусів і спортивних споруд становить 53027 кв. м.

Для навчання студентів-мешканців гуртожитків у більшості гуртожитків функціонують робочі кімнати, читальні зали. Діє філія бібліотеки університету у гуртожитку № 5.

  1. Міжнародні програми

Міжнародна співпраця ДДПУ ім. І.Франка охоплює 20 країн, серед яких з  інституціями 7 країн співпраця підтверджена офіційними угодами.

Станом на січень 2020 року реалізуються 62 міжнародні угоди, з яких 6 укладено за звітний період. Університет активно співпрацює з закладами освіти, академіями наук (зокрема Азербайджану, Польщі та Угорщини), музеями, фондами та міжнародними неурядовими організаціями, передусім ORADEA (Бельгія, Румунія).  На приклад, у 2019 році Університет був учасником 19 міжнародних та вітчизняних проектів (грантів). На даний момент реалізовуються різні форми співпраці з 66 закордонними партнерами з 20 країн світу.

Університет продовжує приймати активну участь в програмі Еразмус+. Партнерами ДДПУ в цьому проекті є: Віденський педагогічний інститут (Австрія), Педагогічний інститут Штирії (Австрія), Зальцбурзький університет (Австрія), Університет прикладних наук VIVES (Бельгія), Грайфсвальдський університет (Німеччина), Люблінський католицький університет Івана Павла ІІ (Польща), Жешівський університет (Польща), Державна вища професійна школа імені Вітелона в Лєґніці (Польща), Університет Казимира Великого в Бидґощі (Польща), Державна вища професійна школа в Коніні (Польща), Зєлєногурський університет (Польща).

Також ДДПУ уже багато років реалізує освітню програму «Подвійний диплом» з Полонійною академією в Ченстохові (Польща). Навчатись за нею мають змогу студенти Біолого-природничого факультету та Інституту іноземних мов.

Представники студентства ДДПУ також є призерами міжнародних фестивалів, конкурсів, спортивних змагань, активно приймають участь у міжнародних конференціях, обмінах, міжнародних літніх курсах та практиках.

 Університет є учасником міжнародних університетських асоціацій, зокрема «Східноєвропейської мережі університетів».

  1. Умови для занять спортом та дозвілля

Вагоме місце в Університеті займає пропаганда здорового способу життя серед студентської молоді, організація фізичного виховання, різного роду спортивних занять та змагань. До послуг студентів: стадіон з біговими доріжками, футбольним полем та легкоатлетичними секторами; 2 спортивні майданчики з синтетичним покриттям; спортивні зали для ігрових видів спорту; зал для занять гімнастикою; 2 зали для занять атлетичними видами спорту; 2 зали для занять фітнесом та аеробікою. У користуванні студентів тенісний корт, волейбольний майданчик та майданчик для пляжного волейболу. Студенти мають можливість відвідувати плавальний басейн Дрогобицької юнацької спортивної школи.

Студенти можуть займатися у секціях з таких видів спорту: футбол, міні-футбол, легка атлетика, баскетбол, волейбол, акробатика, ритмічна гімнастика, греко-римська та вільна боротьба, атлетизм, настільний теніс, теніс, бадмінтон, шахи, туризм, армреслінг (рукоборство), гирьовий спорт.

Мистецька палітра університету дуже розмаїта. Створені і діють 8 колективів художньої самодіяльності, що носять звання «Народний». Їх учасниками є понад 300 студентів та викладачів. Знані в Україні та за її межами хорова капела «Gaudeamus», чоловічий камерний хор «Боян Дрогобицький», вокально-хореографічний ансамбль «Пролісок», муніципальний камерний хор «Легенда», ансамбль бандуристів, інструментальний ансамбль «Намисто», камерний оркестр, вокально-інструментальний ансамбль «Перехрестя».

Щорічно проводяться різноманітні конкурси та фестивалі (Дебют першокурсника, КВН, Красуня університету, Шанс тощо).

  1. Студентські організації

В університеті діють дві студентські організації, які представляють і захищають інтереси студентів: первинна профспілкова організація студентів, яка діє на підставі Статуту профспілки працівників освіти і науки та Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», та студентський ректорат, який є органом студентського самоврядування університету і діє на підставі Статуту університету, Закону України «Про вищу освіту» та Положення про студентське самоврядування. Для більш ефективного соціального захисту студентів представники цих організацій включені до приймальної і стипендіальної комісій, входять до складу вчених рад університету та інститутів (факультетів), конференції трудових колективів університету та інститутів (факультетів).

Профком студентів та студентське самоврядування об’єднані у колегію студентського самоврядування.