Меню

«

»

Тиждень права в університеті

5 – 12 грудня 2022 pоку в Дрогобицькому державному педагогічному університеті імені Івана Франка пройшов уже традиційний Тиждень права, приурочений річниці проголошення Загальної декларації прав людини (10 грудня 1948 року).

Цьогорічна програма була дуже насиченою і юридичні заходи охопили не лише усі факультети університету, а й вперше окремі дрогобицькі ліцеї.

Зокрема, 12 грудня 2022 року за ініціативи доцента кафедри історії України та правознавства Єлизавети Копельців-Левицької, спільно з вчителями та учнями Ліцею № 16 імені Юрія Дрогобича Дрогобицької міської ради було проведено круглий стіл «Порушення прав людини під час війни з російською федерацією».

Управління Верховного комісара ООН з прав людин під час російсько-української війни задокументувало тисячі порушень прав як цивільних громадян, так і військових, зокрема, права на життя, свободу та особисту недоторканність. Також достеменно відомо про численні вбивства та сумарні страти, свавільні затримання й насильницькі зникнення, катування та жорстоке поводження, а також про сексуальне насильство, вчинюване російськими військовими Тому, порушення прав людини є однією з найактуальніших проблем українського воєнного сьогодення і потребує розголосу.

У заході з доповідями виступили доценти нашого університету Олександра Проць «Кримінальна відповідальність за злочини проти безпеки та миру», Наталія Кантор «Мистецтво юридичної війни: трибунал для Путіна», Єлизавета Копельців- Левицька «Розмежування порушення права на свободу віросповідання та діяльність російських спецслужб в українському релігійному середовищі під час російської агресії», студенти першого (бакалаврського) рівня освіти Ольга Клиса «Порушення прав дітей під час  російсько- української війни» та  Василь Ростоцький «Воєнні злочини російської федерації на основі порушень норм Женевської конвенції» та учні ліцею  Максим Мороз «Статус біженця та тимчасовий захист: правове регулювання», Вікторія Кравцова «Порушення прав внутрішньо-переміщених осіб: аналіз та рекомендації щодо вирішення проблеми», Уляна Кирилич «Порушення прав дітей під час російсько-української війни».

Тематика зустрічей викликала неабиякий інтерес у всіх учасників та сприяла жвавим дискусіям, особливу увагу приділили обговоренню питання агресії (розв’язання війни) та заходам превенції цього явища.